Iedereen verdient vakantie

ook de meest kwetsbaren onder ons

Zeker na de lockdown snakt iedereen naar de zomervakantie. Gewoon even weg. Maar lang niet iedereen heeft de mogelijkheid om op vakantie te gaan. Maar liefst Eén Vlaming op vijf kan zich geen vakantie veroorloven. Kinderen zijn daar vaak de dupe van: bijna 22% van de kinderen kan niet met vakantie. Ook mensen met een beperking hebben minder toegang tot vakantie vanwege de hogere financiële kost.

FAQ?

Wat doen we met het ingezamelde geld?

Het ingezamelde geld wordt 100% gebruikt om de meest kwetsbare burgers te laten genieten van een vakantie, van A tot Z, volledig op maat. Afhankelijk van het profiel en de noden van de mensen, worden ze begeleid naar een groeps- of vakantieverblijf in Vlaanderen. Soms is een daguitstap de juiste oplossing. Indien nodig worden er zorgoplossing aangeboden.

Wie steunen we?

Het iedereen-verdient-vakantiefonds richt zich op de meest kwetsbare burgers: mensen in kansarmoede en/of met sociale of fysieke drempels. Zeker dit jaar is er extra nood aan vakantieondersteuning. Deze groep heeft het tijdens de lockdown al vaak extra moeilijk gehad: kleine woning, geen tuin, ... geen begeleiding om naar buiten te gaan.

De selectie gebeurt door het Steunpunt Vakantieparticipatie, met de hulp van het Netwerk Tegen Armoede en een onafhankelijk comité. Hierdoor garanderen we dat we die mensen bereiken die omwille van financiële situatie al veel zomers thuisblijven en nu eindelijk eens kunnen ontspannen.

Wie zijn initiatiefnemers?

Dit iedereen-verdient-vakantiefonds is ontstaan door een samenwerking tussen de Koepel van Attracties & Musea, het Steunpunt Vakantieparticipatie – Toerisme Vlaanderen en met de steun van het Netwerk Tegen Armoede. Stuk voor stuk zijn ze overtuigd van de positieve effecten van vakantie.

“Als Koepel van Attracties & Musea weten we als geen ander hoe uitstappen en vakanties mensen in armoede mentaal sterker maken en hun sociaal netwerk vergroten. Samen met onze leden doen we inspanningen om betaalbare uitstapjes aan te bieden. Met dit project willen we gezinnen, die dat zelf niet kunnen betalen, de gelegenheid geven om er toch op uit te trekken. Om het met de woorden van Nelson Mandela te zeggen: “Zolang er armoede bestaat is er geen echte vrijheid”. Draag jij ook je steentje bij? Aldus Militza Kuipers, voorzitter Koepel Attracties & Musea vzw.

Meer vragen

Jouw steun helpt echt

Mama en kind

Hiermee houden wij ons 51 weken per jaar recht.

Alleenstaande mama Sanne Guys (47) uit Kontich over haar reis dankzij Iedereen Verdient vakantie

Voor alleenstaande moeder Sanne Gys (47) uit Kontich is met vakantie gaan allesbehalve vanzelfsprekend. Dank zij Iedereen Verdient Vakantie kon ze vorig jaar met haar twee kinderen Matteo (8) en Olivia (7) een weekje naar zee. “We doen dit nu al zes jaar op rij en met dit vooruitzicht houden wij ons 51 weken lang recht.”

Dankbaar voor kleine dingen

“Het is allemaal zo goed geregeld dat ik zeven dagen lang onbezorgd van elk moment kan genieten. Wandelen langs het strand, in zee zwemmen, zandkastelen bouwen, er wordt zelfs eten voor ons voorzien,... Ik ben dan eindelijk even niet ‘moeder’ maar gewoon echt Sanne”, vertelt ze. “En ik kan zelf toffe dingen doen met leeftijdsgenoten. Een avondje bingo bijvoorbeeld.” Sanne zegt dankbaar te zijn voor dit soort ‘kleine’ dingen. “Omdat ik geen babysit kan betalen, heb ik in het normale leven weinig ruimte voor sociale bezigheden. De wereld van een alleenstaande moeder is soms echt heel klein en het is fijn om eens met anderen te kunnen praten.”

“Wat het netwerk doet voor mensen zoals wij, is echt onbetaalbaar. De ondersteuning gebeurt niet enkel financieel maar de organisatie helpt ter plekke ook voor de nodige activiteiten, voorzieningen en structuur voor de kinderen zodat ik ook eens kan ademenen.” Voor Sanne komen haar kinderen wel altijd op de eerste plaats. “Ik moet al zo vaak ‘nee’ zeggen, maar op deze manier kunnen Matteo en Olivia een weekje per jaar echt genieten, plezier maken en eten wat ze lekker vinden. En in september kunnen ze in de klas vertellen dat ze ook met vakantie geweest zijn.”

Ben jij solidair?

Help mee en draag een centje bij om iedereen die broodnodige vakantie te laten beleven.

Doneer nu